2 maart 2024 nieuwe beplanting voor de bakken aan de HR Holstlaan

Op deze dag gingen we aan de slag met de plantenbakken aan de HR Holstlaan, vlakbij de Hannie Schaftbrug. Vorig jaar is dit project opgegeven bij “Overbetuwe Doet” en nu heeft de Stichting Brienenshof Duurzaam dit project gerealiseerd. Maar liefst zo’n 20 vrijwilligers waren aanwezig om alle 2100 planten een plek te geven, daarbij ondersteund door een heerlijke mooie lentedag. Er was koffie, er was erwtensoep, aan alles was gedacht. Volg deze link voor meer foto’s.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Brienenshof Duurzaam, Koopman Hoveniers en de Gemeente Overbetuwe.

www.brienenshofduurzaam.nl

24 februari 2024 Nestkastjes ophangen

Zaterdag 24 februari 2024 is er door een aantal vrijwilligers o.l.v. Alie Schiere zo’n 70 nestkastjes opgehangen. Buurtbewoners vormden kleine teams en gingen er met kruiwagen, trapje en hamer op uit. Er waren kaarten van de wijk waarop stond aangegeven waar de nestkastjes opgehangen konden worden. Voor het ophangen zijn aluminium spijkers gebruikt die geen probleem voor de boom vormen. De deelnemers hebben ook geleerd dat er verschillende bomensoorten en dus ook houtsoorten zijn, soms ging de spijker er makkelijk in maar soms ook niet en moest er even voorgeboord worden. De meeste nestkastjes zijn voorzien van een beschermplaatje om te voorkomen dat spechten de nestkastjes onderhanden gaan nemen.

De nestkastjes zijn aangeschaft uit de opbrengsten van “Overbetuwe doet”. Daar is vorig jaar ongeveer € 1.100 uit opgehaald. De nestkastjes zijn (met korting) gekocht bij de Elster vestiging van Welkoop. 

Voor meer foto’s zie de Fotopagina.

 

15 november 2023 Informatieavond Groenplan gemeente Overbetuwe.

Deze avond was er een informatieavond over het groen in onze wijk. Hieronder de link naar de presentatie van die avond met daarin ook de Mentimeter-resultaten.

Er wordt een aparte werkgroep ingesteld om de aanschaf en plaatsing van de nestkastjes (Overbetuwe Doet) te organiseren. Suggesties voor locaties waren onder meer een ransuilenkast bij plaats oude boerderij, in eigen tuinen en aan de singel. Op waarneming.nl staat welke vogels er in de wijk zitten.

We gaan ook aan de slag met de beplanting van de bakken aan
de H. Roland Holstlaan. Binnenkort meer hierover. Suggesties voor het openbaar groen waren nog: fruit- en notenbomen en wat groenblijvende struiken voor in de winter.

Brienenshofduurzaam.nl
vlnr: Hans Suurmond, Floris van Baal, Geert-Jan Sweers, Johan Rasing en Alie Schiere

15 november 2023 Ondertekening oprichtingsakte Stichting Brienenshof Duurzaam

Vanaf vandaag is het Buurtinitiatief overgegaan in een stichting met de naam “Stichting Brienenshof Duurzaam”. Dit is nodig omdat tot nu toe alle activiteiten en de financiering daarvan via Buurtvereniging Brienenshof liepen terwijl deze geen enkele invloed had op de duurzaamheidsinitiatieven in de wijk.

Wij danken de Buurtvereniging voor de samenwerking en voor het feit dt we zwaar op hen hebben kunnen leunen en kijken ook uit naar verdere innige samenwerking voor onze eigen wijk.

29 september 2023 Informatieavond netcongestie en wat doet de gemeente

En weer was er veel belangstelling voor een informatieavond. Maar liefst 40+ wijkbewoners kwamen af op twee presentaties: een van Harold Halewijn over netcongestie en opslag (middels batterijen) en een tweede van Tom Verhoef over alles wat de Gemeente Overgbetuwe doet en daarbij ondersteunt. 

Brienenshofduurzaam.nl

21 juni 2023 Opendag groendak.

Deze mooie zomeravond was er een open dag met informatie over groene daken. Twee wijkbewoners hadden hun groendak toegankelijk gemaakt en vele wijkbewoners toonden interesse. Inmiddels kent de wijk al een behoorlijk aantal groene daken die mede door onze stichting tot stand zijn gekomen. Klik hieronder als je ook samen met wijkgenoten in een groendak wilt investeren.

22 maart 2023 Pubquiz Duurzaamheid

Deze avond hielden we onze eerste pubquiz, het thema was natuurlijk “Duurzaamheid”. 20 deelnemers verdeeld over vijf teams namen deel aan deze informatieve avond en bepaalden o.l.v. Alie en Johan wie de winnaar werd en het recht had op een gratis consumptie. Deze avond werd zeer goed ontvangen en is zeker voor herhaling vatbaar!

15 februari 2023 Informatieavond Warmtecamera

Vanavond werden warmtebeelden gepresenteerd die kort voor deze bijeenkomst gemaakt zijn van een aantal huizen in de wijk. Daarnaast is er gesproken over het openbaar groen in de wijk en het onderhoud daarvan. 

23 november 2022 Informatieavond groendak

De door ons geselecteerde firma Groendak hield voor onze wijk een presentatie en beantwoordde alle denkbare vragen over de aanleg en het onderhoud van een groendak. Mocht je belangstelling hebben voor een gezamenlijk project neem dan met ons contact op via info@brienenshofduurzaam.nl.

Wil je in aanmerking komen voor subsidie?Lees dan dit document.

info Vergroen samen met je buren

 

Brienenshof Duurzaam Evenementen

12 oktober 2022 Informatieavond regenwater afkoppelen

Lanny Olie van NLgaat.nu hield een wervelende presentatie over afvoer
van regenwater  en het loskoppelen van je regenwaterafvoer. Aan het einde was er zelfs een demonstratie hoe je dit moet doen.

22 juni 2022 Informatieavond Integrale aanpak

Hoe kan je het beste te werk gaan bij een brede aanpak van de verduurzaming van je woning? Welke volgorde is het beste? Wat kost het en voor welke subsidies kom ik in aanmerking? Allemaal vragen die Alex van der Klift van EnergySolutions beantwoordde in bijgaande presentatie.

20 april 2022 Informatieavond warmtepompen

Deze avond kwam Jan van Rooijen uit Driel, bekend van www.warmtepompvergelijker.nl, wijkbewoners voorlichten over warmtepompen, wanneer wel en ook wanneer niet. Zie de presentatie voor alle details.

23 februari 2022 Algemene informatieavond

Deze avond kwam de buurt voor de tweede maal bijeen in het kader van duurzaamheid in de wijk. We gingen wat dieper in op de mogelijkheden van verduurzaming van de woning en klimaatadaptatie in de wijk. De tweede helft van de avond vonden er in groepjes discussies plaats. Deze avond was de opmaat naar een serie informatieve bewonersbijeenkomsten.

17 november 2021 De eerste (online) bijeenkomst over duurzaamheid.

De allereerste bijeenkomst met al meteen een goede opkomst. Er is veel informatie en discussie, het thema leeft echt onze wijk en dat stimuleert de kerngroep het initiatief verder uit te bouwen. Het verslag vind je hieronder via de link.