Wat is de wijk van de toekomst?

De gemeente Overbetuwe heeft in samenwerking met de Stichting Brienenshof Duurzaam subsidie aangevraagd bij de provincie Gelderland voor het programma ‘Wijk van de Toekomst’. Met dit programma starten de partijen samen met de bewoners een eerste verkenning naar verduurzaming, zoals isoleren en aardgasvrij verwarmen van woningen. De komende jaren wordt in kaart gebracht wat de mogelijkheden zijn en welke concrete vervolgstappen we willen zetten.

Meer informatie? Bekijk het Vraag en antwoord document over de Wijk van de Toekomst.

 De verduurzamingsrapporten zijn binnen!

Een verduurzamingsrapport beschrijft hoe je je huis het best kan verduurzamen. Het rapport is gebaseerd op een uitgebreide scan van een aantal woningen in onze wijk en is daarna veralgemeniseerd. Deze laatste stap is heel goed mogelijk omdat de meeste woningen rond dezelfde periode 1990-1992 gebouwd zijn. Daarnaast is er een separaat rapport voor de vooroorlogs huizen opgesteld. Klik voor de rapporten op één van de onderstaande links.

Interview Kjeld van Bergen

Een interessant interview met Kjeld van Bergen over de verduurzamingsscan en de te nemen maatregelen van zijn huis. Zuiniger wonen in een jaren dertig woning.

Top 5 warmtelekken

Uit de warmtescans die gedaan zijn in de winter van 2024-2025 hebben we een top 5 samengesteld, heel interessant! Top 5 Warmtelekken.

Enquête

Begin november 2024 is in de Brienenshof een enquête uitgestuurd aan alle bewoners. Het rapport over de uitkomsten is klaar en kan je hier terugvinden

Lopende activiteiten:

  • Huiskamergesprekken: In de maanden mei en juni willen we een aantal gesprekken organiseren bij een van onze mede-bewoners thuis (bij goed weer in de tuin). Tijdens deze gesprekken willen we een stappenplan toelichten, dat gaat leiden naar een situatie waarin je woning klaar is om (te zijner tijd) van het aardgas af te gaan. De aanwezige mede-bewoners kunnen dan van elkaar horen wat er al gedaan is en wat de plannen voor de toekomst zijn. We denken aan een groepje van 6 tot 8 personen per gesprek. Via de onderstaande poll willen we graag te weten komen wie aan zo’n gesprek wil meedoen en wie zijn kamer of tuin hiervoor beschikbaar wil stellen. De kosten voor deze gesprekken komen voor rekening van Stichting Brienenshof Duurzaam. Doe je mee? Meld je dan hier aan.
  • Warmtescans. Er lopen diverse acties rondom de warmtescans. Allereerst zijn er 10 woningen geslecteerd in de wijk die een volledige warmtescan krijgen inclusief rapportage. Dit is voor de bewoners gratis op voorwaarde dat de rapportage beschikbaar komt voor de Stichting en zo voor alle bewoners in de wijk. Bewoners die niet geselecteerd zijn krijgen een foto inclusief uitleg aangeboden tijdens één van de twee warmtescanwandelingen. De laatste wandeling vindt plaats op 16 januari 2025.
  • Voorbeeldwoningen: van maximaal zes geselecteerde woningen (de zgn. voorbeeldwoningen) wordt door een professioneel bureau een uitgebreide rapportage gemaakt (de zgn. Integrale aanpak) waarin komt te staan hoe deze woningen het beste geïsoleerd en tenslotte van het gas af kunnen worden gehaald. Ook deze rapportage komt ter beschikking aan de overige bewoners in de wijk.

Wie doet er mee in de communicatiewerkgroep?

Stichting Brienenshof Duurzaam werkt samen met de gemeente Overbetuwe aan een plan om (op termijn) aardgasvrij te worden. We doen dat onder de titel Wijk van de Toekomst. Er hebben als vervolg op de bewonersbijeenkomst van eind juni twee werkgroepen met wijkbewoners gevormd: de werkgroep techniek en de werkgroep communicatie. De eerste werkgroep is al goed bemenst. Voor de werkgroep communicatie zoeken we dringend nog enkele wijkbewoners, die mee willen denken en doen om gedurende het project de bewoners zo goed mogelijk te informeren over de voortgang. Doe je mee? Meld je dan bij info@brienenshofduurzaam.nl

26-06-2024: Informatieavond Brienenshof in 2034 van het aardgas af.

Een eerste bijeenkomst die uiteindelijk in ongeveer twee jaar leidt naar een plan dat beschrijft hoe onze wijk in 2034 van  het aardgas af kan. Er waren ruim 40 wijkbewoners en de avond werd geleid door Arthur Hofstad vanuit de provincie en door Hans Suurmond, voorzitter van de Stichting Brienenshof Duurzaam. Vanuit de Gemeente Overbetuwe was Tom Verhoef aanwezig om uitleg te geven welke rol de gemeente in dit project heeft. Wat volgde was een levendige avond met veel informatie en veel discussie. Aan het eind heeft een aantal bewoners zich aangemeld om een actieve rol te spelen in dit project.

Klik hier voor de link naar het verslag en de klik hier voor de  reacties op de open vragen.